Motivasi, Reviews, Santai

Neelofa, Ikon Usahawan Wanita Popular


Bismillah,

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 15 Ramadhan khusus pembaca muslimin dan muslimah NA yang mengikuti pembacaan korang tak kira di pelusuk mana berada sekalipun. Thanks and so terharu sangat, sobs T_T

 

 

 

 

Ok, bercakap pasal Neelofa atau Lofa, mesti dah terlintas dalam fikiran. Oh yang pengasas Naelofar Hijab tu kan. Ladyboss yang cantik manis dengan gaya makeup ala-ala nude atau yang natural la senang cerita. Sebab entahlah, Lofa pakai makeup ke tak, still nampak cantik. Memang orang Kelantan ni semua pakat comel-comel belaka agaknya. Duduk bawah lindungan bulan barangkali, eh, hehe

Wanita berusia 28 tahun itu juga sangat petah berkata-kata dan semestinya mempunyai followers yang ramai. Boleh dikatakan mempengaruhi jugalah. Sebab tu, shawl dia senang terkenal merata tempat. NA sendiri merasai jenis kainnya. Memang lembut bak baldu. Berbaloi dengan harga yang dalam lingkungan 70-80 macam tu. Satu lagi, Lofa ni memang ada daya tarikan tersendiri. Tak tahu lah tarikan macam mana, tapi sejak berhijab ni, makin cantik berganda-ganda pulak. Kagum dan terinspirasi kejap 😉

 

 

Sumber : Google Image 

 

 

Baru-baru ni, NA ada baca artikel ( malaysiakini.com ) yang mengatakan Naelofar Hijab dan berlegar-legar di udara. Dipakai oleh pilot wanita. Fuh, makin berkobar rasanya ni nak jadi macam Lofa. Maybe, lepas ni generasi muda-mudi yang lain akan turut sama teraspirasi untuk membuka legasi tudung? Hah, siapa tahu kan.

Dan, memang sekarang pasaran tudung dah macam-macam. Ramai je nak ada jenama sendiri, tak kurang juga yang memang suka buat koleksi peribadi atau ada juga yang memang suka-suka beli kain berela-ela kat Jakel, Kamdar, Gulatis ke pastu jahit. Senang kan. Ikut citarasa sendiri. Nak labuh, nak singkat, nak terus sarung (instant) tak payah brooch bagai, nak buat fesyen, etc, etc lagi.

Sesungguhnya, rezeki itu datangnya dari Allah. Kita hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakal sahaja. Dan satu lagi, masa depan orang tu berbeza-beza. Mungkin, ada yang hari ni jatuh, esok dan boleh bangun dengan jayanya. Ada yang jatuh dalam jangka masa yang lama, baru dapat merasa kejayaan dan kesenangan. Semua itu ada hikmah yang tersendiri. Yakinlah dengan kekuasaanNYA dan anggaplah yang terjadi pada diri itu adalah ujian untuk kita terus bangkit. InsayAllah, semua boleh berjaya. Amin 🙂

 

NA: Hashtag LofaNA pulak la. Asyik Lofattah je, hehe

 

Salam sayang, NA ❤

Reviews, Santai, Sensasi

Emage Style Empowerment


Bismillah…

Assalamualaikum dan salam sejahtera kesayangan NA semua,

Allahumma Soibban Naffi’an. Ya Allah, jadikanlah hujan yang turun membasahai seluruh muka bumiMu ini dipenuhi dengan barakah dariMu dan selamatkanlah penduduk Islam di Syria dan seluruh pelusuk dunia juga. Amin, amin, amin ya robbal a’lamin…

Before that, sorry because writing in mix language, haha 😀 . Sometime, making ‘rojak’ for awhile. Sebab NA study flyer pun in English kan.

 

EMAGE EMPOWERMENT. Don’t confuse yet. Simply means but maybe the different word you can see right. Emage is show the word IMAGE. Plus, Empowerment is to give power or authority. The same meaning to show an authorize for instance by legal or official. So, combination both of word image empowerment is tell us how we can be good in way to empowering your image style as business people nowaday.

And this program will be guide us especially the business people, entrepreneur and the future entrepreneur outside to come and join this seminar. Two speaker whose very high influential person have invited to be with us together for sharing their talk on how to build (3E) concepts; Energize, Enhance and Empower you in Appearance, Behaviour also Communication. This program under HRDF (Human Resource Department Fund) which inspired by International Award Certified Image & Etiquette Consultant, Ms Evelyn Ch’ng and Celebrity Image Consultant, Ms Wawa Idris. Two name that we never denied because both of them are superb women. Ms Evelyn also member to AICI (Association Image Consultants International) and Ms Wawa is the founder of Imaan Suci Wipe, being familiar known in circle of blogger also public as easy makeup removal tissue.
From photo banner, you will be learn (6H); how to discover. how to identify, how to build, how to polish and how to master in your passion and values to selling product/services, your confident level, the way to create client relationship, your personality like manner or body language in business etiquette when meeting client. Although, you also learn how to be presentable and good looking in make up and hairstyling . Most importance, you will be know the ultimate to position yourself in package SUPERSTAR and thus the FREE dining dinner for you.

 

 

 

 

 

SPEAKER EMPOWERMENT. Speaker mean person who suitable to give talk to others. So, who person deserved to give talk? Of course we are who brave come in front. One more thing, the business person, the entrepreneur and the netpreneur are the suitable person to give talk. Because, these person are the knowledgable in many aspect. To be a business person, we must be enough knowledges thus be kind to another. To deal with client or any event management, the business people must be friendly, smile and act good manner.

Maybe, you are now as ordinary person and followers only. But, impossible one day you are the leader,who know? So, just be positive and think good. There had show three (3) days in banner which you can learn to be great speaker empowerment and closing skills with using (5P) to create a Million Dollar speaking system.

 

 

That’s all from NA. More about program, just calling 012 3927848 or 019 236 3907. Let’s be a STAR in your life now. Join us. Until we meet again in next entry. Wish me luck all 😉

Love,

NA ❤

Kisah penulis, Reviews, Santai, Sensasi

Kimchi Untuk Awak


Bismillah,

Assalamualaikum dan salam sejahtera kesayangan NA…

Anneyong haseyo (hello), Eotteoke jinaesimnikka ? (apa khabar?) Je ireum-eun Nisa (nama saya Nisa) Bangapseumnida  (salam perkenalan) semua 😉

Eh, Ke Korean Ke Kita? Ok, sampai sudah Jeju Island ni, sambil makan kimchi pulak kan, hahaha (dalam mimpi, atas flight 😀 ) Hmm, tapi sebenarnya memang ke Seoul pon (dalam panggung, bulan Mac ni tengok Aiman Hakim dengan Emma Maembong) untuk satu siri drama adaptasi Kimchi Untuk Awak (KUA)

 

kk

 

So, pendekkan cerita, NA share sedikit resepi kimchi untuk kita sama-sama cuba buat ye. Pertama kali makan kimchi dengan BFF masa di IOI Mall, Puchong. Dekat salah satu restoran Korean, Sopong tak silap. Memang pure and original masakan korean dia. Sometime, fikir balik sebab apa orang-orang korea, macam retis dorang cantik, fit, hensem ? Sebabnya, dorang ni menjaga dari segi pemakanan rupanya. Betul kan? NA makan dekat restoran tu, semangkuk nasi dengan apa nama makanan berkuah merah (tak ingatlah pulek, hehe) dah rasa kenyang. Maybe, beras dorang kot yang menyebabkan kenyang. Berbalik pada kimchi, ia sejenis sayuran kobis panjang  dan lobak merah. Makan sayur banyak takpe sebab sayur tu kan menyihatkan. Berbanding nasi, karbohidrat dan serapan kanji yang tinggi (macam nutritionist je)

 

 

 

Bahan utama;

3 biji kobis panjang (dipotong panjang dan diperap dengan air garam selama sejam dua)

 

Untuk Pes Gula;

2 cawan air

2 sudu besar tepung gandum

2 sudu besar gula turbinado/gula perang/gula biasa – mana-mana suka

 

Untuk Perasa;

24 ulas bawang putih (dicincang halus)

1/2 halia (dicincang halus)

1 biji bawang besar (dicincang halus)

1/2 cawan sos ikan

1/4 cawan udang kering (saujeot)

1 sudu besar pes ikan bilis / ikan bilis yang dikisar – mana-mana suka

2 sudu besar serbuk cili (gochugaru)

 

Sayuran;

2 cawan radish (lobak bulat – dihiris nipis) – *kalau takde, gantikan lobak biasa

1-2 batang lobak merah – dihiris nipis

8 batang scallion – kalau takde, gantikan dengan daun bawang

 

Cara membuatnya;

  1. Basuh kobis panjang yang diperap dengan air garam hingga bersih. (Bahan Pes Gula – masukkan air dan tepung pulut ke dalam periuk dan masak selama 10 minit hingga mendidih. Kemudian, masukkan 2 sudu besar gula pasir dan kacau selama 1 minit. Tutup api dan sejukkan.
  2. Masukkan bawang putih + bawang besar + halia ke dalam mangkuk besar.
  3. Tuangkan sos ikan + pes ikan bilis / ikan bilis + udang kering + serbuk cili dan gaul rata sehingga adunan pekat. Campurkan bersama Pes Gula tadi. Inilah yang dipanggil Pes Kimchi (rencah dia sebelum kobis dimasukkan)
  4. Masukkan sayuran radish + lobak merah + scallion / daun bawang pula dan gaulkan.
  5. Masukkan kobis panjang dan sebatikan.
  6. Sejukkan dalam peti dan bolehlah dihidangkan.

 

kkm

 

kimchi

Selamat mencuba 🙂

Salam sayang, NA ❤

Reviews, Santai, Sensasi

Chinese New Year Megasales @ www.nile.com.my


Bismillah,

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Gong xi, Gong xi. Happy Chinese New Year pada chinese readers dan wishes of great luck bagi NA untuk win this contest, Aminnn…

Lama rasanya tak join mana-mana giveaway, haha

 

cny17

http://www.nile.com.my/page.php?cd=120

Pastu buat ape ea? Eh, kena pilih item la. Hah, 5? Banyaknya 😀 Okay, NA pilih dulu ye 😉

cny-1

Product: Cardigan

CNY2017 Sales price: RM24.90
Date: 24/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 96 units only

cny-3

Product: Male/ Female Canvas Shoes

CNY2017 Sales price: RM15.50
Date: 13/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only

cny-4

Product: High-Heel Sandal

CNY2017 Sales price: RM17.90
Date: 13/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 150 units only

600x300-cmlj00382

Product: Storage Box

CNY2017 Sales price: RM19.90
Date: 19/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 200 units only

cny-6

Product: Woman bag

CNY2017 Sales price: RM29.90
Date: 23/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 450 units only

Done! Semoga ada rezeki, InsayAllah. Jom korang. Sape lagi nak join? Cepat, cepat. Gudluck!

Salam sayang, NA ❤

Kisah penulis, Motivasi, Reviews, Santai, Sensasi

Lara Cinta Ameena


Bismillah…

Assalamualaikum dan salam sejahtera kesayangan NA semua…

Salam Jumaat serta salam Maulidul Rasul kepada seluruh umat Islam seluruh pelusuk dunia. Bersama-samalah kita saling mendoakan keselamatan dan kesejahteraan umat Islam Rohingnya. Semoga dengan sedikit doa dapat memberikan kekuatan buat mereka sekeluarga.

Allahuakhbar!Allahuakhbar!Allahuakhbar!

 

Berbalik kepada tajuk entry sebenar kita semula 🙂

 

lca-4

 

lca-1

Lara Cinta Ameena (LCA) menyingkap kisah masyarakat yang sedia ada di sekeliling kita. Ianya bukan sekadar naskhah cinta semata-mata, tetapi lebih kepada perhubungan dua darjat yang berbeza di mana ditonjolkan dua watak utama, Radhuan (Raja Afiq DFKL), seorang yang berada dan kaya dan Ameena (Tiz Zaqyah), seorang anak yatim piatu dibesarkan di pusat kebajikan dan tidak berpelajaran tinggi.

Tak salah jika mahu melihat harta, wang mahupun kuasa tapi jangan terlalu cepat untuk menghukum orang begitu mudah tanpa meneliti seseorang itu secara terperinci seperti yang dilakukan oleh Puan Kirana (Fazlina Ahmad Daud) terhadap menantunya. Apa yang cuba dilihat di sini, macam tidak adil jika manusia itu terus dihukum, ditindas, dicerca kerana masa silamnya. Setiap orang berhak mendapat peluang tak kira anak datuk mahupun anak penjual roti sekalipun. Mungkin ada yang cuba pertikaikan status hubungan atau melihat pada kedudukan, memang tidak salah tapi yang seharusnya kita lihat adalah keikhlasan dan kejujuran hati seseorang. Rupa yang kacak atau cantik itu bonus sebenarnya.

Terus-terang diperkatakan hari ini, semua manusia bermacam-macam perangai dan sifat. Memang susah dah nak percaya orang apatah lagi baru sekali dua mengenalinya. Bukan nak tuju pada sesiapa, tapi hanya berdasarkan pada pemerhatian sekeliling dan sekadar menterjemahkan LCA yang sebenar di mata kita, yakni dunia realiti. LCA memang benar-benar memberikan impak kepada kita supaya “don’t judge book by the cover” dan “don’t judge person by outside.”

lca-2

lca-6

lca-5

lca-9

lca-8

lca-7

Ehsan : Google 

 

Sebuah naskhah arahan Shuhaimi Lua ini memang terbaik dan bukan kisah adaptasi novel.

Congratulation! Jom layan MV Segalanya dari Haqiem Rusli yang merupakan single lagu OST drama ni.

 

 

Allahumma Solli A’la Muhammad…

 

Salam Sayang, NA ❤

Reviews, Santai, Sensasi

Patahnya Sebelah Sayap


Bismillah…

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca yang NA kasihi. Salam ceria dan salam Jumaat khusus pembaca muslimin dan muslimah. Semoga dipermudahkan segala urusan seharian kita dan diberkati rezeki sentiasa.

NA kembali lagi dengan segmen review drama selepas Lambaian Ramadhan di slot Samarinda beberapa bulan lalu. Kali ini lebih dasyat lagi drama Patahnya Sebelah Sayap (PSS) terbitan Creative Skill Solution di bawah arahan Ayie Mustafa yang memulai siarannya pada 20 September dengan menampilkan tiga pelakon utama Ummi Nazeera , Aeril Zafriel ,  Izzue Islam. Juga dibantu oleh Wawa Zainal , Neera Azizi , Syainie Aida, Putra Amaris, Normah Damanhuri (pelakon utama Nek Mis).

PSS satu lagi drama yang membuatkan semua penonton sangat beremosi lagi-lagi watak Amzar. NA sampai nak belasah je Amzar tu. Tapi, Izzue tak la. hehe 😀 Ayah NA pun minat cerita ni selain yang drama bersiri hindi setiap Isnin hingga Khamis, Razia Sultan, jam 4 petang tu. Fuhhh, boleh haru dibuatnya melayannya. Sambil ketap bibir tahan marah. Sabo jelah NA kan, haha.

By the way, siapa yang minat sangat dengan Khuzairi, Alisha dan Amzar serta nak tshirt untuk kenangan PSS, boleh terus ke Page di bawah dan tempah untuk Batch kedua. Ada dua jenis, lengan pendek dan panjang. Design 100% cotton, saiz dari XS hingga 5XL. Tempahlah sekarang kerana tshirt ni sangat limited dan edisi eksklusif khas untuk peminat PSS dan hero heroin yang cun melecun ni. Aww, buat NA melting tengok Khuzairi ni. Mahu pengsan jumpa depan-depan ni, haha

So, terus ke Page untuk membuat tempahan. Mesej in personal untuk tahu lebih lanjut. Siapa tak sayang Alisha, Khuzairi dan Amzar kannn 😉

 

pss

Sumber : Page Patahnya Sebelah Sayap

 

 

Sinopsis

Kisah terjadi apabila Amzar (Izzue Islam) yang telah melanggar isteri Khuzairi (Aeril Zafriel), Tania (Wawa Zainal) dan kemudian meletakkan kesalahan itu ditanggung oleh Alisha (Ummi Nazeera) sehingga dia dipenjarakan. Selepas dibebaskan, Alisha kemudian bekerja sebagai Tea Lady di syarikat Khuzairi tanpa mengetahui langsung Amzar bekerja di situ sebagai peguam syarikat. Pelbagai cara dilakukan oleh Amzar untuk menutupi kesalahannya sehingga dia membuat helah supaya Alisha dibenci oleh Khuzairi. Alisha berhenti kerja atas sebab tidak mahu melihat muka bos merangkap kekasihnya itu setelah dirinya dituduh membunuh Tania dan Khuzairi pula tidak memberi sedikit ruang untuk Alisha menerangkan kejadian sebenar yang berlaku dua tahun lepas. 

14595616_1782394015308848_6720021819718994307_n

Lengan pendek RM50

14572338_1782393991975517_9000415307542310991_n

Lengan panjang RM55

**FREE POSTAGE UNTUK SEMENANJUNG/SABAH/SARAWAK

Jom NA belanja satu lagu OST dari Estrange featuring Fazura – Hancur Aku. Memang hancurlah kau Amzar. Kau tunggulah nanti!!! Hahahaaaa, emo punya pasal, ngeeee………….

Salam sayang, NA

Santai

Contest Jubah Letops by Zaza Iman


Bismillah…

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca kesayangan NA. Salam Ramadan diucapkan kepada pembaca muslimin dan muslimah seluruh dunia. Alhamdulilah, dua hari sudah kita berpuasa.

Lama kan NA tak join giveaway. Kali terakhir join contest Iphone Denai Hati. Itulah contest terbesar setakat tahun lepas tak silap kalau nak dibandingkan contest lain yang biasa-biasa saja.

Kali ini, NA nak join Contest Jubah Letops yang dianjurkan oleh salah seorang sahabat baik NA sendiri, siapa lagi si cantik manis, Zaza Iman.

Baiklah, terus kepada agenda utama berikut;

 

by zaza iman

Banner Contest Jubah Letops by Zaza Iman

Yang mana nak join, boleh ikut semua syarat mudah berikut;

1. Buat SATU entri & Copy Paste Banner (gambar)
Tajuk Entri adalah bebas;
2. Follow instagram @byzazaiman  dan @tengkubutang;
3. Follow blog zazaiman dan blog tengkubutang ;
3.Copy dan Paste ayat di bawah;
http://www.zazaiman.com ( link kan ) merupakan sebuah blog personal dan lifestyle seharian seorang blogger. Banyak berkongsi tentang motivasi, tip, dan juga review mengenai produk-produk yang pernah digunakan.
Pemiliknya Zaza Iman juga membuat servis cetakan kad bisnes dengan harga hanya RM55 je untuk 3 kotak ( 300 pcs ). Juga menjual secara online produk pakaian. Untuk sebarang tempahan kad bisnes dan lain boleh berhubung terus melalui instagram @byzazaiman
zazaiman
Berita baik, http://www.zazaiman.com kini sedang membuat SATU CONTEST iaitu CONTEST JUBAH BY ZAZA IMAN. Dimana hadiah yang ditawarkan adalah :
HADIAH YANG DITAWARKAN 
 
1 x Miri Jubah @ Riya Baju Kurung By Zaza Iman
1x RM10 Topup by Tengkubutang
Nota ** 
seorang pemenang yang berjaya boleh memilih sama ada mahu jubah merah atau baju kurung hitam
Sekiranya baju yang dipilih kehabisan stok, maka baju lain akan digantikan dimana anda juga boleh memilih SATU dari  beberapa pilihan yang ditawarkan
Yeahhh..best kan??
4. Hantar URL entri pada ruangan komen blog Zaza Iman
 
PEMILIHAN PEMENANG
Pemenang berdasarkan cabutan bertuah.. so siapa yang bertuah.. ? semoga menjadi rezeki korang..
CONTEST TAMAT
9 HB 6 / 2016  ( KHAMIS ) jam 11.59 malam
Lelaki nak join pun boleh..mana la tahu boleh hadiahkan untuk adik..kakak atau mak.. 😀
PEMENANG AKAN DIUMUM PADA 10 HB 6 ( JUMAAT )
NA siap! Semoga ada rezeki, insay-ALLAH. Korang pon cecepatlah join sama ye 🙂
Salam sayang, NA
Wassalam
Kisah penulis, Motivasi, Santai

Makan Sihat, Keluarga Bahagia


Bismillah,

Assalamualaikum dan salam sejahtera kesayangan semua. Sebelum itu, NA ucapkan kepada ibu-ibu, mama-mama, emak-emak, amma-amma di seluruh dunia termasuklah my lovely mummy dengan ucapam SELAMAT HARI IBU and HAPPY MOTHER DAY  ❤ ❤

Semoga dipanjangkan umur dan diberi kesihatan yang baik-baik hendaknya… 🙂

Our topic today adalah “Makan Sihat, Keluarga Bahagia” seperti yang telah dibincangkan dalam siaran sejam Tanyalah Ustazah hari Jumaat baru ni, 6hb Mei jam 4 petang (TV9) oleh nama yang cukup terkenal dengan motivasi serta kesihatan juga pakar mata, Prof Dr Muhaya.

 

PhotoGrid_1462615519851Prof Dr Muhaya

NA cuba ringkaskan beberapa poin penting yang Prof sampaikan berdasarkan kepada pemahaman sendiri ok.

TIPS PENTING

  1. Utamakan lima (5) jenis warna dalam sayuran. Contoh, lobak (oren), terung (ungu), brokoli/kailan/kangkung/sawi (hijau), lada benggala (hijau/merah/kuning);
  2. Amalkan kaedah G.B.O.M (Green vegie, Beans, Onion, Mushroom)

 

> Beans refer to kacang kuda direbus (makan dalam kuantiti 2 cawan untuk tambah Fiber dalam badan);

> Onion masukkan dalam setiap masakan. Bukan bawang goreng tau;

> Mushroom amalkan makan sentiasa. Buat dalam masakan seperti sup sayur dll. Sup adalah suatu makanan yang bagus untuk badan kerana mengandungi semua serat di dalamnya);

**Kajian membuktikan kanser payudara, kanser kolon (usus) terjadi kerana badan kekurangan sumber Fiber dan serat yang mencukupi.

 

> 3 had makanan utama adalah 90% datang dari sayuran hijau (Green Vegie). Di antaranya seperti kailan, kangkung, bayam, sawi, terung, lobak, brokoli, kubis, yang menjadikan badan sihat dan wajah berseri (awet muda);

> Elakkan penggunaan serbuk perisa (preservative dan MSG) – katering/restoran selalunya yang perlu elakkan;

> Amalkan Lemon + air suam untuk perlindungan dan penjagaan antibodi;

> Makan ulam-ulaman hijau (pegaga, ulam raja, misai kucing, kaduk, dll) untuk kekal awet. Ulaman adalah makanan segar yang menjadikan dalaman kita sentiasa muda dan hidup;

> Buat jus sayur (blend beberapa jenis sayur berwarna-warni dan minum);

 

RESEPI SIHAT

  1. Mayonis = buah limau + gajus + badam (blend);
  2. Daging burger = kacang merah (blend) dan bentukkan bulat seperti daging. Letak dlm roti + timun + bawang + salad + sos = makan (bagi anak-anak yang tak gemar makan sayur;
  3. Masak beras dalam bunga kubis

 

BENDA PENTING YANG PERLU ADA DI RUMAH

  1. Juicer;
  2. Blender;
  3. Air Fryer

 

Set Tagline : ‘Saya Suka Makan Sayur’ okey. Kurangkan kalori dalam makanan, tambahkan serat dalam badan. Kekal awet muda selalu biar umur dah 30-40+++ kannn

 

Selamat mencuba 😉

 

Salam sayang, NA

Santai, Sensasi

Akadku Yang Terakhir


Bismillah…
Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca kesayangan NA semua.
NA kembali dengan review novel dari sis Acik Lana. Nama yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Dan, of course novelis kesayangan NA jugak. Semua novel-novel beliau jadi koleksi NA kot  🙂
Ini adalah kali ketiga novel beliau diadaptasi ke drama selepas Aku Bukan Mistress dan Maaf Jika Aku Tak Sempurna yang kedua-duanya ditayangkan di slot Akasia TV3.
**Untuk review MJATS, boleh klik link Analisis Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Namun, kali ini novel AKYT sangat berlainan kerana ianya ditayangkan di Astro Prima @ MayaHD dengan penampilan hero heroin baru, Amar Bahrain dan Tiz Zaqyah. Terdapat 43 episod semuanya dan NA kira ini adalah drama berdurasi lama berbanding dua novel berikut. Fuhhh, pasti lebih sengit dan penuh konflik ni (dahi yang berkerut mula mengeluarkan peluh) hahaha
***Yang tak dapat tengok tu, korang boleh Subcribe link ni dulu  The USD Channel
            <><><><><><><><><>
Bila doktor psiko bertemu lelaki duda psiko? Korang rasa? Hmm, pening si Dr Rania Baheera melayan kerenah Mr Irham Zahri. Sabo jelah Rania oiii…. hehee 😀
AKYT
 
SINOPSIS

TUGAS sebagai seorang Pakar Psikoterapi menemukan Rania Baheera dengan seorang duda tampan, segak dan bergaya bernama Irham Zahri. Duda yang seorang ini benar-benar menyakitkan kepala. Mana tidaknya? Tiga kali berkahwin. tiga kali juga Irham Zahr bercerai tanpa sebab! Dan keengganan Irham Zahri untuk bekerjasama dalam setiap sesi terapi yang diatur menambahkan rasa sebal di hati Rania.

Hati yang rimas bergetar indah tatkala kehadiran Rania berjaya menghapus bayang-bayang silam dan menyuntik keyakinan buat diri Irham Zahri. Usaha meraih kepercayaan Rania membuahkan hasil apabila cinta yang dihulur disambut penuh kasih. Dan sekali lagi lafaz akad nikah meniti di bibir Irham Zahri dengan tekad yang perkahwinan ini akan menjadi akadnya yang terakhir. Tiada lagi selepas Rania!

Tatkala dibuai keindahan menikmati alam berumahtangga, hubungan Rania dan Irham Zahri bergoncang dengan perasaan syak wasangka, curiga dan cemburu buta. Kehadiran Zalia yang menaruh dendam dan juga sikap melindungi Fazriq semakin menyukarkan laluan mereka menuju bahagia. Mampukah akad yang dilafaz menjadi akad terakhir yang kekal ke hujung nyawa?

“Abang janji abang akan bahagiakan sayang sampai bila-bila. Selagi abang bernyawa, selagi abang bernafas di dunia ini, abang janji sayang adalah cinta terakhir abang.” Irham Zahri.

WATAK-WATAK

  • Amar Bahrain (Irham Zahri)
  • Tiz Zaqyah (Rania Baheera)
  • Fiqree Bakar (Fazriq)
  • Mardiana Alwi (Zulin)
  • Nina Nadira (Zalia)
  • Ainul Aishah (Rose)
  • Riz Amin (Daniel)
  • Rusdi Ramli (Tuan Alauddin)
  • Kuza (Puan Badariyah)
  • Dian P Ramlee (Pn Rashida)
  • Zulkiflie Ismail (En Affendi)

DLL…………

 

 

AKYT 2

 

AKYT 4

 

AKYT 1

 

AKYT 6

 

Sedikit sedutan lagu tema @ OST dari Faizal Tahir yang dibuat khas untuk drama ini. Bait-bait lirik terindah serta liku-liku perjalanan seorang Rania Baheera yang bersabar atas sikap suaminya, Irham Zahri sehingga akhirnya dapat mengecapi kebahagiaan.

Dengarlah dari hati dan hayati maksud di sebalik lagu Menang;

 

Salam sayang NA, lebiuuuu ❤ ❤

Santai

Indahnya nikmat bersyukur itu


Bismillah…

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca blog yang NA kasihi semuanya. Hurmmm, lama rasanya tak update entry kan. Alkisahnya, busy bebenor la dengan keje. Dah macam workaholic pulak kannn NA nie… heheeee ^_^

Ok, sebelum kita mulakan topik, marilah bersama-sama panjatkan ribuan doa kepada jemaah-jemaah haji yang telah meninggalkan dunia yang fana ini. Sesungguhnya, ajal dan maut tidak mengira di mana kita berada. Jadi, beringatlah kita selagi kita masih diberi peluang oleh Allah SWT untuk bertaubat sebanyak yang boleh…

Innalillahiwainna ilaihi rojiun… Daripada Allah kita datang dan kepadaNYA jua kita kembali. Harap semua ahli keluarga para jemaah diberikan ketabahan dan kesabaran serta redha dengan segala ketentuanNYA. Al Fatihah…

al fatihah Sumber gambar : https://www.facebook.com/Alumni-Jemaah-Haji-Malaysia-362546357153443/timeline/

                                                                       >>>>>>>>><<<<<<<<<<

Move forward pada entry kali ini, NA hanya nak berkongsi bagaimana rezeki yang diperolehi boleh cukup???

Biasanya, kalau kita lihat orang sekeliling especially yang kerja makan gaji, pasti dilanda masalah kewangan kan. Duit tak pernah cukup, bayar itu, bayar ini. Komitmen dengan itu, komitmen dengan ini dan macam-macam lagilah. Tak kiralah yang dah kawin atau yang masih single mingle lagi. Semuanya kalau melibatkan duit memang tak pernah cukup. Belum lagi nak bagi tiap-tiap bulan kat parents kan.

Hurmmm! Cuba renung balik, berapa perbelanjaan kita setiap bulan? Setakat gaji 1000 – 2000, pastu belanja melebihi gaji, memang tak pernah cukup.

Macam NA sendiri, kalau nak ikutkan duk keje KL, dengan gaji hampir-hampir 2K, bulan-bulan wajib bagi parents at hometown, ulang-alik keje naik cab lagi, nak makan lagi. Cuma rumah jer tak payah bayar sewa sebab duk company hostel.

Sebenarnya, kalau nak ikutkan NA nie tak pernah cukup duit. Tapi, alhamdulilah selama setahun keje nie, rezeki sentiasa murah. Simple jer nak bagi rezeki kita sentiasa murah even gaji bukanlah 3K ke atas.

***Tips dia hidup dalam hidup nie kita kenalah sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada. Sentiasa positif dan bersangka dengan orang sekeliling kita. Biar orang buat jahat dengan kita, tapi kita jangan sesekali berbuat jahat dengan orang. INGAT TU!!! Selalu bersedekah even sepuluh sen. Belanja orang even hanya sekeping roti dan air kotak milo dan niat harus ikhlas. Tak perlu nak ungkit bila kita dah bagi. Selalu memaniskan muka dengan memberikan senyuman. Kerana SENYUMAN itu juga satu sedekah.***

That easy kan. So, lepas nie kita semua yang keje makan gaji insayAllah duit tu akan sentiasa mencukupi. Dan, yang paling penting di sini, ada masa buatlah solat Dhuha, baca surah Waqiah, surah Al Mulk. Juga, amalkan ayat seribu dinar seperti yang NA paparkan di bawah;

ayat 1000 dinar

   Sumber : Google image

Sampai sini sajalah NA boleh share untuk kebaikan kita semua. Alangkah indahnya jika kita bersyukur. Kerana dalam bersyukur itu banyak nikmatnya. InsayAllah, rezeki boleh datang dalam pelbagai bentuk. Maybe, rezeki NA banyak dalam sumber wang tapi tidak dalam soal hati dan perasaan. Ujian setiap manusia itu berbeza. Dan, NA cuba untuk redha dan positif atas ujian cinta yang telah diberikan oleh Allah swt. Barangkali, DIA lebih tahu yang terbaik. Kita hanya mampu berdoa dan berusaha ke arah kebaikan. Amin ya Robbb………..

Sekian, Wasalam……..