Santai

Resepi ayam KFC buatan sendiri…


Bismillah…

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua pembaca sekalian. Harap korang dalam keadaan sihat wal’afiat lagi diberkati Allah swt selalu yer ๐Ÿ˜‰

Hari ni, NA tak nak citer pape sebenarnya. Just nak share dengan korang cara membuat ayam goreng KFC yang sedap lagi menggiurkan tanpa perlu membazir wang untuk beli di restoran. hahahaaa ๐Ÿ˜€ camne erk!!! macam best jer. Baru sebut ayam goreng KFC dah berlagu dangdut, rock dan lain-lain lagilah lagunya kannn. Itu belum makan tu. heheheee ๐Ÿ˜›

 

Hurm, sebelum tu, NA nak tunjuk gambar ni dulu biar air liur korang meleleh-leleh menengoknya. hihihiiiiii

 

erm, so good!

Wahhh! nampak cam sedap jer. Btw, sume ni dah selamat masuk ke perut NA, siblings and also parents.ย  Alhamdulilah, dah kenyang makan ayam KFC buatan sendiri. heheheee ๐Ÿ˜€

delicioussss...It’s mine okayyy… hihihiiii ๐Ÿ˜‰

Ha, apa macam. Best kannn korang kalau tau buat ayam goreng KFC sendiri, tak payah pergi restoran fast food. Jimat duit korang kannn. Baiklah, NA tengok dah macam-macam gelagat dah korang ni kan. Ade yang menelan liur tak henti-henti, menonggeng sana, menonggeng sini serta paling tak tahan dah siap sedia pen dan kertas, Ipad, Tab dan sebagainya kannn. NA faham dah, mesti nak salin resepi tu. Don’t worry, tak panjang pon dan bahan-bahannya terlalu simple sangat hingga tak perlu menyalin bagai. Meh, tengok apa bahannya dan cara hidangannya ๐Ÿ™‚

Bahan-bahannya:-

Ayam yang telah dibersihkan (bergantung pada kuantiti yang korang nak masak. Biasanya, NA and family bajet makan dalam 7-8 ketul camtu. Sekali makan jer, sorang satu kannn)

Tepung Kentucky Fried Chicken (boleh cari dekat kedai. Carilah yang jenama Ayamas kalau ada. Jenama lain pon boleh jer)

Telur (lebih kurang 2-3 biji, bergantung pada berapa banyak yang nak digunakan). Ambil kuningnya sahaja

Sedikit garam

Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:-

Ayam digaulkan dengan tepung Kentucky Fried Chicken hingga rata. Letakkan sedikit garam. Jangan terlalu masin dan terlalu tawar sangat. Korang tentu lebih arif mengenainya especially yang expert memasak tu.ย  ๐Ÿ˜‰ย  Kemudian, panaskan minyak dengan api yang sederhana. Celupkan ayam yang bersalut dengan tepung tadi ke dalam kuning telur dan gorengkan sehingga nampak warna kekuningan dan angkat. Teruskan gorengan sehingga selesai. Selamat mencuba!

Nice sharing from me… ^_^

Salam sayang, NA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s