Kisah penulis, Motivasi

Tetap Dalam Jiwa


Bismillah…

Assalamualaikum dan salam sejahtera kesayangan NA semua. Salam ketiga syawal kepada muslimin muslimat seantero dunia dan istimewa buat sahabat nun jauh di Morocco, happy eid. Alhamdulilah, we meets up again for this year. Really miss your family, both cute childrens ๐Ÿ˜‰

Selepas entry pasal Lofa achievement ramadhan lepas, kini tampil dengan topik baru. Dulu-dulu masa study, NA banyak sangat cita-cita. Dari gelaran model di sekolah rendah oleh kawan sekelas, wartawan tak bertauliah sebab takde rezeki untuk kos Mass Comm, jadi budak Marketing pun syukurlah. Tu yang terasa agak friendly je sembang orang. Ha, jangan terkejut. Nampak macam pemalu, pendiam tapi bila dah betul-betul kenal, boleh haru dunia jadinya, haha, sabo jelah ๐Ÿ˜€

Ok, panjang pulak briefnya kan. Kita terus pada topik yang semestinya kalau dengan NA ni tajuk cinta memanjang. Eh, bukan cinta pada manusia je tau. Cinta ni luas pengertian sebenarnya. Cinta pada Allah swt, cinta pada nabi dan rasul, cinta pada ibu bapa, cinta pada saudara seIslam dan bla bla blaaa…

Dan lagi, yang paling penting malah lebih penting ialah cinta pada diri sendiri, cinta pada kehormatan dan maruah diri especially yang namanya wanita. NA kesian tengok wanita yang dikecewakan, disakiti, dilukai dan lain-lain lagi hanya sebab cinta yang tak kesampaian atau cinta dalam hati. Wah, dah macam motivator pulak, tetibe, hehe

Kadangkala sesuatu perkara atau seseorang yang kita berkehendak itu tak selalu akan dapat dengan mudah. Dan, bila sesuatu yang kita tidak berkehendak itulah yang semakin mendekat. Sebab Tuhan tahu apa yang baik dan tidak baik untuk hambaNya. Makanya, bila bercinta itu bersederhana sahaja. Tidak perlu berlebih-lebihan kerana kita tak tahu siapa jodoh sebenar kita. Mencari cinta itu mudah, tetapi mencari cinta sejati itu yang susah. Cinta sejati itu cinta yang tulus ikhlas. Cinta yang sanggup menerima baik buruk pasangan dan tidak mengira rupa paras fizikalnya. Lumrah, orang berbadan besar ni lebih penyayang dari yang perasan bagus, hensem sebab yang perasan ni selalunya dia akan anggap, “Aku petik 1 jari, 10 akan bersusun datang. Pilih je yang mana nak…” Random untuk lelaki atau perempuan. Tak perlu nak tuding jari pada sesiapa. Tengok diri sendiri dan perbaikilah sebelum menegur orang lain. Fair and square ๐Ÿ˜‰

 

 

Dicintai dan mencintai itu sangat berbeza sekali. Untuk merasa dicintai, kita harus belajar mencintai diri sendiri dan penting belajar mencintai Allah dan Rasul dengan lebih dekat dan rapat. Perbanyakkan istighfar dan sujud padaNya. Tambahlah ibadah lain seperti bersolat sunat dua rakaat. Solat sunat taubat, tahajjud, hajat dan Dhuha. Baca Al Quran walau hanya beberapa ayat sahaja dan hadam maksudnya. InsayAllah, bila kita cuba berubah, jodoh kita akan cuba untuk berubah juga. Dan, kamu akan bertemu juga yang pantas untukmu. Wallahualam

 

Sumber : Google Imageย 

 

Akhir kata, jadikan kenangan itu satu batu loncatan untuk terus berubah ke arah kebaikan. Yang pergi biarkan terus berlalu, yang kecewa dan terluka bangkit dan lihatlah ramai lagi yang mahukanmu. Cuba buka hati dan beri peluang kepada yang ikhlas dengan kamu. Yang terindah datang hanya sekali, yang terpahat biarlah Tetap Dalam Jiwa

 

Salam Sayang, NA โค

Motivasi, Reviews, Santai

Neelofa, Ikon Usahawan Wanita Popular


Bismillah,

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 15 Ramadhan khusus pembaca muslimin dan muslimah NA yang mengikuti pembacaan korang tak kira di pelusuk mana berada sekalipun. Thanks and so terharu sangat, sobs T_T

 

 

 

 

Ok, bercakap pasal Neelofa atau Lofa, mesti dah terlintas dalam fikiran. Oh yang pengasas Naelofar Hijab tu kan. Ladyboss yang cantik manis dengan gaya makeup ala-ala nude atau yang natural la senang cerita. Sebab entahlah, Lofa pakai makeup ke tak, still nampak cantik. Memang orang Kelantan ni semua pakat comel-comel belaka agaknya. Duduk bawah lindungan bulan barangkali, eh, hehe

Wanita berusia 28 tahun itu juga sangat petah berkata-kata dan semestinya mempunyai followers yang ramai. Boleh dikatakan mempengaruhi jugalah. Sebab tu, shawl dia senang terkenal merata tempat. NA sendiri merasai jenis kainnya. Memang lembut bak baldu. Berbaloi dengan harga yang dalam lingkungan 70-80 macam tu. Satu lagi, Lofa ni memang ada daya tarikan tersendiri. Tak tahu lah tarikan macam mana, tapi sejak berhijab ni, makin cantik berganda-ganda pulak. Kagum dan terinspirasi kejap ๐Ÿ˜‰

 

 

Sumber : Google Imageย 

 

 

Baru-baru ni, NA ada baca artikel (ย malaysiakini.comย )ย yang mengatakan Naelofar Hijab dan berlegar-legar di udara. Dipakai oleh pilot wanita. Fuh, makin berkobar rasanya ni nak jadi macam Lofa. Maybe, lepas ni generasi muda-mudi yang lain akan turut sama teraspirasi untuk membuka legasi tudung? Hah, siapa tahu kan.

Dan, memang sekarang pasaran tudung dah macam-macam. Ramai je nak ada jenama sendiri, tak kurang juga yang memang suka buat koleksi peribadi atau ada juga yang memang suka-suka beli kain berela-ela kat Jakel, Kamdar, Gulatis ke pastu jahit. Senang kan. Ikut citarasa sendiri. Nak labuh, nak singkat, nak terus sarung (instant) tak payah brooch bagai, nak buat fesyen, etc, etc lagi.

Sesungguhnya, rezeki itu datangnya dari Allah. Kita hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakal sahaja. Dan satu lagi, masa depan orang tu berbeza-beza. Mungkin, ada yang hari ni jatuh, esok dan boleh bangun dengan jayanya. Ada yang jatuh dalam jangka masa yang lama, baru dapat merasa kejayaan dan kesenangan. Semua itu ada hikmah yang tersendiri. Yakinlah dengan kekuasaanNYA dan anggaplah yang terjadi pada diri itu adalah ujian untuk kita terus bangkit. InsayAllah, semua boleh berjaya. Amin ๐Ÿ™‚

 

NA: Hashtag LofaNA pulak la. Asyik Lofattah je, hehe

 

Salam sayang, NA โค

Motivasi

Metafora dunia


ย ย ย ย ย ย ย ย  “Belajarlah Dari Pengalaman Dan Kesusahan…”

Sources : Google Image

Sebelum NA mulakan kisah ni,ย  anda mesti pernah dengar kan perumpamaan yg semacam ni. Kalau nak tahu mengenai kisah bidalan spt dalam gambar ni, ianya memberikan suatu kesedaran buat kita yg setiap kejayaan itu tak mungkin senang datang bergolek tanpa usaha. Semuanya bermula dgn kesusahan dan daripada situ jugaklah kita akan dapat pengalaman. Baiklah, kpd sesiapa yg masih belum tahu kisah sebenar, mari NA kongsikan serba sikit ๐Ÿ™‚

Kisahnya begini;

“Satu hari. ade seorang budak perempuan sedang asyik melihat sebuah kepompong. Hari-hari telah berlalu, budak perempuan ni tunggu dan terus menunggu sehinggalah masa kepompong ni nak bertukar dan menjadi rama-rama yg cantik. Dia jadi terfikir, tentu sangat sukar kan rama-rama ni nak keluar dari kepompong itu. Tanpa berlengah lagi, dia pun terus mengambil pisau dan memotong pada sehelai daun pada kepompong itu dan melepaskan rama-rama itu keluar. Kemudian, apa yg dia sedari rama-rama itu menghadapi kesukaran utk terbang dan akhirnya ia pun mati…”

p/s: Moral kisah ini menyatakan betapa perlunya pengorbanan menghadapi cabaran dan kesusahan sebelum mencapai kejayaan. Apa yg paling berharga di sini adalah nilai sebuah pengalaman krn pengalaman tidak dpt dibeli dgn wang ringgit… ๐Ÿ˜‰

Renung2kanlah… >3

***Daripada sumber buku aspirasi “The Leader Who Had No Title” hasil penulisan Robin Sharma

Kisah penulis, Motivasi, Reviews, Santai, Sensasi

Lara Cinta Ameena


Bismillah…

Assalamualaikum dan salam sejahtera kesayangan NA semua…

Salam Jumaat serta salam Maulidul Rasul kepada seluruh umat Islam seluruh pelusuk dunia. Bersama-samalah kita saling mendoakan keselamatan dan kesejahteraan umat Islam Rohingnya. Semoga dengan sedikit doa dapat memberikan kekuatan buat mereka sekeluarga.

Allahuakhbar!Allahuakhbar!Allahuakhbar!

 

Berbalik kepada tajuk entry sebenar kita semula ๐Ÿ™‚

 

lca-4

 

lca-1

Lara Cinta Ameena (LCA) menyingkap kisah masyarakat yang sedia ada di sekeliling kita. Ianya bukan sekadar naskhah cinta semata-mata, tetapi lebih kepada perhubungan dua darjat yang berbeza di mana ditonjolkan dua watak utama, Radhuan (Raja Afiq DFKL), seorang yang berada dan kaya dan Ameena (Tiz Zaqyah), seorang anak yatim piatu dibesarkan di pusat kebajikan dan tidak berpelajaran tinggi.

Tak salah jika mahu melihat harta, wang mahupun kuasa tapi jangan terlalu cepat untuk menghukum orang begitu mudah tanpa meneliti seseorang itu secara terperinci seperti yang dilakukan oleh Puan Kirana (Fazlina Ahmad Daud) terhadap menantunya. Apa yang cuba dilihat di sini, macam tidak adil jika manusia itu terus dihukum, ditindas, dicerca kerana masa silamnya. Setiap orang berhak mendapat peluang tak kira anak datuk mahupun anak penjual roti sekalipun. Mungkin ada yang cuba pertikaikan status hubungan atau melihat pada kedudukan, memang tidak salah tapi yang seharusnya kita lihat adalah keikhlasan dan kejujuran hati seseorang. Rupa yang kacak atau cantik itu bonus sebenarnya.

Terus-terang diperkatakan hari ini, semua manusia bermacam-macam perangai dan sifat. Memang susah dah nak percaya orang apatah lagi baru sekali dua mengenalinya. Bukan nak tuju pada sesiapa, tapi hanya berdasarkan pada pemerhatian sekeliling dan sekadar menterjemahkan LCA yang sebenar di mata kita, yakni dunia realiti. LCA memang benar-benar memberikan impak kepada kita supaya โ€œdonโ€™t judge book by the coverโ€ dan โ€œdonโ€™t judge person by outside.โ€

lca-2

lca-6

lca-5

lca-9

lca-8

lca-7

Ehsan : Googleย 

 

Sebuah naskhah arahan Shuhaimi Lua ini memang terbaik dan bukan kisah adaptasi novel.

Congratulation! Jom layan MV Segalanya dari Haqiem Rusli yang merupakan single lagu OST drama ni.

 

 

Allahumma Solli A’la Muhammad…

 

Salam Sayang, NA โค

Kisah penulis, Motivasi

Merendah diri itu tak merugikan apa-apa


Bismillah…

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam Kemerdekaan yang ke 59 khas buat seluruh pembaca blog NA yang dikasihi ๐Ÿ™‚

 

MERDEKA!MERDEKA!MERDEKA! Laungan yang cukup membuatkan seluruh hati kita berkobar-kobar dan bersemangat Malaysia Boleh tidak kiralah di mana kita berada waimah di luar negara sekalipun.

hhh

Tak ada apa yang nak ditulis untuk entry kali ini tetapi sekadar ingin berkongsi suata ayat yang NA baru belajar dua tiga hari ini. Seperti yang telah di update dalam laman Instagram (@nisabatrisya27) ย tempoh hari, NA baru saja dapat kaki. Means, baru dapat memandu sendiri setelah enam tahun menggunakan public transport untuk bergerak ke mana-mana termasuklah tempat kerja.

 

mmm

 

Beberapa quotes yang dapat NA kongsikan sedari apa yang telah dilalui dan dialami sendiri;

 

“Biar kita nampak bodoh di mata orang, tetapi tidak di mata Allah. Biar semangat kita tipis, percayalah hanya dengan doa serta keyakinan untuk kita mencapai sesuatu, pasti boleh dicapai. Yang penting, percaya pada diri sendiri dan berani…”

“Adakalanya, menyembunyikan identiti sebenar sertaย merahsiakan segala apa yang kita lakukan @ jalani dari pengetahuan orang sekeliling (umum) itu lebih baik daripada menghebahkannya. Mungkin, itu sajalah cara terbaik untuk menjaga hak dan kepentingan sendiri…”

“Rendahkan dirimu sepertimana rendahnya dirimu tika bertemu Allah swt dalam setiap sujud dan doa-doamu. Tenangkan dirimu tika dilanda musibah. Istighfar dan sabarlah. Nescaya, di sebalik kesabaran itu terselit manisnya…”

 

lll

 

 

Nah, NA belanja sedikit video nyanyian dari Sis Fazura yang juga menjadi satu lagu inspirasi untuk NA terus berblog dan semangat dalam menjalani kehidupan sehari-harian yang semakin mencabar ini. โค ๐Ÿ˜‰

 

 

 

 

Salam sayang, NA

Kisah penulis, Motivasi, Santai

Makan Sihat, Keluarga Bahagia


Bismillah,

Assalamualaikum dan salam sejahtera kesayangan semua. Sebelum itu, NA ucapkan kepada ibu-ibu, mama-mama, emak-emak, amma-amma di seluruh dunia termasuklah my lovely mummy dengan ucapam SELAMAT HARI IBU and HAPPY MOTHER DAYย  โค โค

Semoga dipanjangkan umur dan diberi kesihatan yang baik-baik hendaknya… ๐Ÿ™‚

Our topic today adalah “Makan Sihat, Keluarga Bahagia” seperti yang telah dibincangkan dalam siaran sejam Tanyalah Ustazah hari Jumaat baru ni, 6hb Mei jam 4 petang (TV9) oleh nama yang cukup terkenal dengan motivasi serta kesihatan juga pakar mata, Prof Dr Muhaya.

 

PhotoGrid_1462615519851Prof Dr Muhaya

NA cuba ringkaskan beberapa poin penting yang Prof sampaikan berdasarkan kepada pemahaman sendiri ok.

TIPS PENTING

  1. Utamakan lima (5) jenis warna dalam sayuran. Contoh, lobak (oren), terung (ungu), brokoli/kailan/kangkung/sawi (hijau), lada benggala (hijau/merah/kuning);
  2. Amalkan kaedah G.B.O.M (Green vegie, Beans, Onion, Mushroom)

 

> Beans refer to kacang kuda direbus (makan dalam kuantiti 2 cawan untuk tambah Fiber dalam badan);

> Onion masukkan dalam setiap masakan. Bukan bawang goreng tau;

> Mushroom amalkan makan sentiasa. Buat dalam masakan seperti sup sayur dll. Sup adalah suatu makanan yang bagus untuk badan kerana mengandungi semua serat di dalamnya);

**Kajian membuktikan kanser payudara, kanser kolon (usus) terjadi kerana badan kekurangan sumber Fiber dan serat yang mencukupi.

 

> 3 had makanan utama adalah 90% datang dari sayuran hijau (Green Vegie). Di antaranya seperti kailan, kangkung, bayam, sawi, terung, lobak, brokoli, kubis, yang menjadikan badan sihat dan wajah berseri (awet muda);

> Elakkan penggunaan serbuk perisa (preservative dan MSG) – katering/restoran selalunya yang perlu elakkan;

> Amalkan Lemon + air suam untuk perlindungan dan penjagaan antibodi;

> Makan ulam-ulaman hijau (pegaga, ulam raja, misai kucing, kaduk, dll) untuk kekal awet. Ulaman adalah makanan segar yang menjadikan dalaman kita sentiasa muda dan hidup;

> Buat jus sayur (blend beberapa jenis sayur berwarna-warni dan minum);

 

RESEPI SIHAT

  1. Mayonis = buah limau + gajus + badam (blend);
  2. Daging burger = kacang merah (blend) dan bentukkan bulat seperti daging. Letak dlm roti + timun + bawang + salad + sos = makan (bagi anak-anak yang tak gemar makan sayur;
  3. Masak beras dalam bunga kubis

 

BENDA PENTING YANG PERLU ADA DI RUMAH

  1. Juicer;
  2. Blender;
  3. Air Fryer

 

Set Tagline : ‘Saya Suka Makan Sayur’ okey. Kurangkan kalori dalam makanan, tambahkan serat dalam badan. Kekal awet muda selalu biar umur dah 30-40+++ kannn

 

Selamat mencuba ๐Ÿ˜‰

 

Salam sayang, NA

Motivasi

Wahai kaum Hawa yang berpurdah, jagalah akhlakmu…


Bismillah,

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua pembaca yang NA kasihi. Semoga korang sentiasa berada dalam perlindunganย  Allah swt dan diberikan kesabaran serta kekuatan untuk menghadapi kehidupan sehari-harian yang pelbagai cabaran ini. Apa pun, sentiasa positif dan tenang dalam menghadapinya. ๐Ÿ˜‰

Ape yang korang tau mengenai purdah? Eh, best sangat ke purdah tu? tak lemas ke bertutup-tutup bagai??? hurm, dah macam-macam persoalan bersarang dah dalam fikiran masing-masing kannn…

 

Sebelum mulakan topik ni, mari kita renungkan sejenak hadis ni dulu yer…

mmm

Google Image

“Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.”ย  =Riwayat Hassan Al Basri=

 

kkk

Google Image

ย 

Daripada Hassan Al Basri dalam hadisnya, beliau menyatakan;

 

Bahawasanya tidak ada satu pun daripada umat baginda SAW yang sempurna termasuklah aku. Dan, tidak ada juga yang tidak pernah melakukan kesilapan. Sesungguhnya, aku bukanlah terlalu sempurna tetapi hanya makhluk seperti kalian juga yang diciptakan oleh Allah SWT untuk beribadat kepadaNya. Jika ada di kalangan kamu yang merasakan dirinya itu sempurna serta dapat menyampaikan ceramah di surau-surau atau masjid-masjid berdekatan kawasan kamu tinggal, maka bilangan ustaz atau ustazah yang akan menyampaikan dakwahnya sebagai peringatan akan semakin berkurangan… Wallahua’lam

 

Berkaitan maksud hadis dan istilah berpurdah ini menjelaskan bahawa untuk melakukan perubahan pada diri mengambil masa yang agak lama. Bukan sehari dua tetapi memerlukan lebih pendekatan yang terperinci. Manusia ni tidak ada yang sempurna dan juga tidak ada yang tak pernah membuat kesilapan. Sebab itu, orang yang dah bersedia memakai purdah (niqab) adalah orang yang dah bersedia fizikal dan mental. Malahan, orang itu MESTI menjaga tutur kata serta tingkah lakunya.

Sebenarnya, berpurdah itu memang bagus tetapi ianya bukanlah diWAJIBkan. Cukuplah dengan berjilbab dan menutupi paras dada agar tidak terdedah di khalayak ramai itu dah dikira baik. Apa yang kita kena tahu sekarang ni, sebelum nak berpurdah tu terutamanya kaum Hawa di luar sana, pastikan dulu korang dah cukup berubah that means bukan hanya pada luaran semata-mata tetapi perubahan di sini lebih kepada dalaman. Kalau berpurdah hanya kerana nak tutup aurat saja, tapi perangai tak berubah, bimbang munafik jadinya.

NA sendiri pun bukanlah sempurna sangat, hanya cuba menjadi yang terbaik.

Satu lagi, untuk berpurdah ni juga haruslah kena istiqomah diri kita dulu dengan Allah SWT sebabnya Dia sahajalah yang memegang hati setiap hambaNya. Kalau Dia tak berikan kita hidayah sepenuhnya untuk berpurdah, tak boleh juga kan. Kesimpulannya, berpurdah ini hanya kepada hamba-hambaNya yang benar-benar bersedia untuk berubah dan yang hanya memikirkan untuk melakukan perkara kebaikan (mahmudah) dan menjauhi keburukan(mazmumah).

 

Firman Allah SWT dalam surah An-Nur : 31 menjelaskan seperti berikut;

 

 

10154182_1482009978694567_1157781771_n

ย 

ย 

Semoga kita semua mendapat serba-sikit ilmu berkaitan hal berpurdah ni. Yang mana ada tersalah ayat, NA mohon maaf dan sesungguhnya segala yang baik itu dari Allah SWT dan yang buruk serta lemah dari NA sendiri. Bersama-sama kita memperluaskan ilmu agama agar kita tidak mudah diperdayakan oleh orang-orang yang ingin menghancurkan kita kelak. Yang penting, niat baik pasti pertolongan Allah SWT itu ada. Tidak lupa juga, sentiasalah berselawat ke atas baginda SAW dan semoga kita semua mendapat syafaat darinya. InsayAllah ๐Ÿ™‚

 

Salam sayang…

Motivasi

Aku bukan Maryam…


Bismillah,

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Harap korang berada dalam keadaan sihat selalu.^_^

 

myselfDari Masjid Putrajaya, Selangor

 

Terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam misi pencarian yang telah masuk ke 26 buah negara ini. Sesungguhnya, setiap ujian yang diturunkan oleh Allah swt itu ada hikmahnya. Dan, kita harus sedar bahawa Tuhan tak akan berikan ujian melebihi kemampuan hamba-hambaNya. Jadi, marilah kita semua berbalik kepada diri kita yang dulu.

Cuba fikir balik di mana kesilapan yang pernah kita buat? Kalau boleh, sebelum nak tidur, buat monolog dengan diri anda sendiri. InsayAllah, apa jua yang korang cakap, akan diulang-ulang semasa tidur. Sebabnya, waktu malamlah yang paling sesuai untuk kita muhasabah diri sebentar kerana waktu malam sangat sunyi dan jauh dari kebisingan.

Sebenarnya, makin banyak ujian yang Allah swt berikan itu, tak bermakna Allah murka malahan bertambah-tambah kasih dan sayang kepada setiap hambaNya yang sedang diuji. Memang sedih bila sesuatu kejadian menimpa kita, tapi tak perlulah sampai nak meratapi kesedihan. Cukuplah dengan tangisan yang sederhana dan biasa sahaja.

 

——————————————————————————————————————————————-

“Tidak ada insan sempurna yang tidak melakukan kesilapan. Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa depan…”ย  (Setia Hujung Nyawa)

 

Baiklah, cuba korang ambil 1-2 minit, pejam mata dan bayangkan segala kelakuan yang pernah korang buat dulu. Cuba fikir balik;

  • Apa kesilapan aku dulu?
  • Adakah Tuhan masih lagi mahu menerimaku sebagai hambaNya?
  • Kenapa semakin banyak musibah yang terjadi?
  • Adakah kiamat semakin menghampiri?

 

Tenangkan diri. Fikir semula mengenai kejadian yang semakin bertimpa-timpa ke arah kita selama ni. Apakah ini semua petunjuk dari Allah swt supaya hamba-hambaNya balik ke pangkal jalan, kembali bertaubat dan menjauhi perkara-perkara yang dilarang.

NA pon manusia biasa yang lemah, dan buat kesilapan juga. Kita semua ni sama saja, tak ada bezanya. Sebab tu, tak perlu nak menuding jari kepada sesiapa serta nak aibkan mana-mana pihak. Jadi orang yang berfikiran rasional, dengar kedua belah pihak dan kalau betul mereka salah, tak perlu nak serbu ramai-ramai. Sebab, nampak di situ tindakan yang kurang matang dan kurang professional. Contohnya, si A telah buat salah dan tak besar sangat pun salah dia. Tapi, si B telah meluaskan isu kesalahannya kepada umum. Secara tak langsung, semua pahala si B mengalir terus ke A. Wallahua’lam. Kalau NA salah, tolong betulkan di ruangan komen yang disediakan dibawah yer ๐Ÿ™‚

Dari situasi tadi, kita sendiri boleh nilai, betapa besarnya dosa mengaibkan orang ni. Ibarat pepatah “Luka di tangan nampak berdarah, luka di hati siapa yang tahu kan.” Boleh jadi dosa kalau orang tu tak redha.

Sekian dulu entry kali ni. Yang baik itu datang dari Allah swt dan yang buruk dari NA sendiri. Sesungguhnya, setiap yang hidup pasti merasai mati. Yang pasti sekarang, sentiasa berdoa dan mengharap sesuatu keajaiban muncul buat pesawat MH370. Semoga keluarga penumpang dan krew sentiasa kuat dan tenang hadapi sebarang kemungkinan.

 

Selamat beramal semua!

Salam sayang, NA