Santai

Pancake oh pancake…


Bismillah,

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Misi pembongkaran resepi pancake yang sedaaaaaapppp ni, meh cuci mata dulu tengok gambar yang NA hidangkan khas buat korang yang tak tahu nak makan ape untuk breakfast dan juga tea time.

Check it out!!! ^___^

 

adunan tepung

Bahan adunan

mmmmm

pancake yang dihidangkan bersama gula merah

See that! NA dah cakap mesti ade yang telan air liur. Ha, meleleh-leleh sampai ke dagu pon ade. heheheee ๐Ÿ˜€

Rileks ea. Benda simple jer. Korang yang tak pandai masak pon, boleh buat pancake ni. Meh tengok dulu bahan-bahannya dan cara membuatnya satu persatu yer ๐Ÿ˜‰

Bahan-bahannya:-

7 cawan tepung gandum (guna cawan yang kecil ok. Ataupun, bergantung pada kuantiti yang korang nak buat ea. Mane tau, kowt ramai adik-beradik ke, tak cukup pulak nanti kan)

Sedikit susu cair

1-2 biji telur

1 sudu kecil Soda Bikarbonat (untuk menjadikannya pancake membentuk cantik dan sedap mata memandang)

Air secukupnya

Cara membuatnya:-

Tepung gandum + susu cair +ย  Soda Bikarbonat + telur dan sedikit air dicampur dan digaul sehingga sebati. Biarkan sebentar sehingga adunan menjadi kembang. Kemudian, panaskan minyak dan gorengkan dengan api sederhana.

P/S: Cara memasak lebih kurang sama dengan lempeng sahaja. Selamat mencuba!

happy day

Boleh dihidangkan untuk sarapan pagi dan minum petang. Lagi best kalau dapat minum teh atau kopi. mmmmm!!! sedap, sedap, sedappp ๐Ÿ™‚

Salam sayang, NA…

Advertisements

1 thought on “Pancake oh pancake…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s