Kisah penulis, Motivasi

Tetap Dalam Jiwa


Bismillah…

Assalamualaikum dan salam sejahtera kesayangan NA semua. Salam ketiga syawal kepada muslimin muslimat seantero dunia dan istimewa buat sahabat nun jauh di Morocco, happy eid. Alhamdulilah, we meets up again for this year. Really miss your family, both cute childrens ๐Ÿ˜‰

Selepas entry pasal Lofa achievement ramadhan lepas, kini tampil dengan topik baru. Dulu-dulu masa study, NA banyak sangat cita-cita. Dari gelaran model di sekolah rendah oleh kawan sekelas, wartawan tak bertauliah sebab takde rezeki untuk kos Mass Comm, jadi budak Marketing pun syukurlah. Tu yang terasa agak friendly je sembang orang. Ha, jangan terkejut. Nampak macam pemalu, pendiam tapi bila dah betul-betul kenal, boleh haru dunia jadinya, haha, sabo jelah ๐Ÿ˜€

Ok, panjang pulak briefnya kan. Kita terus pada topik yang semestinya kalau dengan NA ni tajuk cinta memanjang. Eh, bukan cinta pada manusia je tau. Cinta ni luas pengertian sebenarnya. Cinta pada Allah swt, cinta pada nabi dan rasul, cinta pada ibu bapa, cinta pada saudara seIslam dan bla bla blaaa…

Dan lagi, yang paling penting malah lebih penting ialah cinta pada diri sendiri, cinta pada kehormatan dan maruah diri especially yang namanya wanita. NA kesian tengok wanita yang dikecewakan, disakiti, dilukai dan lain-lain lagi hanya sebab cinta yang tak kesampaian atau cinta dalam hati. Wah, dah macam motivator pulak, tetibe, hehe

Kadangkala sesuatu perkara atau seseorang yang kita berkehendak itu tak selalu akan dapat dengan mudah. Dan, bila sesuatu yang kita tidak berkehendak itulah yang semakin mendekat. Sebab Tuhan tahu apa yang baik dan tidak baik untuk hambaNya. Makanya, bila bercinta itu bersederhana sahaja. Tidak perlu berlebih-lebihan kerana kita tak tahu siapa jodoh sebenar kita. Mencari cinta itu mudah, tetapi mencari cinta sejati itu yang susah. Cinta sejati itu cinta yang tulus ikhlas. Cinta yang sanggup menerima baik buruk pasangan dan tidak mengira rupa paras fizikalnya. Lumrah, orang berbadan besar ni lebih penyayang dari yang perasan bagus, hensem sebab yang perasan ni selalunya dia akan anggap, “Aku petik 1 jari, 10 akan bersusun datang. Pilih je yang mana nak…” Random untuk lelaki atau perempuan. Tak perlu nak tuding jari pada sesiapa. Tengok diri sendiri dan perbaikilah sebelum menegur orang lain. Fair and square ๐Ÿ˜‰

 

 

Dicintai dan mencintai itu sangat berbeza sekali. Untuk merasa dicintai, kita harus belajar mencintai diri sendiri dan penting belajar mencintai Allah dan Rasul dengan lebih dekat dan rapat. Perbanyakkan istighfar dan sujud padaNya. Tambahlah ibadah lain seperti bersolat sunat dua rakaat. Solat sunat taubat, tahajjud, hajat dan Dhuha. Baca Al Quran walau hanya beberapa ayat sahaja dan hadam maksudnya. InsayAllah, bila kita cuba berubah, jodoh kita akan cuba untuk berubah juga. Dan, kamu akan bertemu juga yang pantas untukmu. Wallahualam

 

Sumber : Google Imageย 

 

Akhir kata, jadikan kenangan itu satu batu loncatan untuk terus berubah ke arah kebaikan. Yang pergi biarkan terus berlalu, yang kecewa dan terluka bangkit dan lihatlah ramai lagi yang mahukanmu. Cuba buka hati dan beri peluang kepada yang ikhlas dengan kamu. Yang terindah datang hanya sekali, yang terpahat biarlah Tetap Dalam Jiwa

 

Salam Sayang, NA โค

Motivasi, Reviews, Santai

Neelofa, Ikon Usahawan Wanita Popular


Bismillah,

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 15 Ramadhan khusus pembaca muslimin dan muslimah NA yang mengikuti pembacaan korang tak kira di pelusuk mana berada sekalipun. Thanks and so terharu sangat, sobs T_T

 

 

 

 

Ok, bercakap pasal Neelofa atau Lofa, mesti dah terlintas dalam fikiran. Oh yang pengasas Naelofar Hijab tu kan. Ladyboss yang cantik manis dengan gaya makeup ala-ala nude atau yang natural la senang cerita. Sebab entahlah, Lofa pakai makeup ke tak, still nampak cantik. Memang orang Kelantan ni semua pakat comel-comel belaka agaknya. Duduk bawah lindungan bulan barangkali, eh, hehe

Wanita berusia 28 tahun itu juga sangat petah berkata-kata dan semestinya mempunyai followers yang ramai. Boleh dikatakan mempengaruhi jugalah. Sebab tu, shawl dia senang terkenal merata tempat. NA sendiri merasai jenis kainnya. Memang lembut bak baldu. Berbaloi dengan harga yang dalam lingkungan 70-80 macam tu. Satu lagi, Lofa ni memang ada daya tarikan tersendiri. Tak tahu lah tarikan macam mana, tapi sejak berhijab ni, makin cantik berganda-ganda pulak. Kagum dan terinspirasi kejap ๐Ÿ˜‰

 

 

Sumber : Google Imageย 

 

 

Baru-baru ni, NA ada baca artikel (ย malaysiakini.comย )ย yang mengatakan Naelofar Hijab dan berlegar-legar di udara. Dipakai oleh pilot wanita. Fuh, makin berkobar rasanya ni nak jadi macam Lofa. Maybe, lepas ni generasi muda-mudi yang lain akan turut sama teraspirasi untuk membuka legasi tudung? Hah, siapa tahu kan.

Dan, memang sekarang pasaran tudung dah macam-macam. Ramai je nak ada jenama sendiri, tak kurang juga yang memang suka buat koleksi peribadi atau ada juga yang memang suka-suka beli kain berela-ela kat Jakel, Kamdar, Gulatis ke pastu jahit. Senang kan. Ikut citarasa sendiri. Nak labuh, nak singkat, nak terus sarung (instant) tak payah brooch bagai, nak buat fesyen, etc, etc lagi.

Sesungguhnya, rezeki itu datangnya dari Allah. Kita hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakal sahaja. Dan satu lagi, masa depan orang tu berbeza-beza. Mungkin, ada yang hari ni jatuh, esok dan boleh bangun dengan jayanya. Ada yang jatuh dalam jangka masa yang lama, baru dapat merasa kejayaan dan kesenangan. Semua itu ada hikmah yang tersendiri. Yakinlah dengan kekuasaanNYA dan anggaplah yang terjadi pada diri itu adalah ujian untuk kita terus bangkit. InsayAllah, semua boleh berjaya. Amin ๐Ÿ™‚

 

NA: Hashtag LofaNA pulak la. Asyik Lofattah je, hehe

 

Salam sayang, NA โค

Reviews, Santai, Sensasi

Emage Style Empowerment


Bismillah…

Assalamualaikum dan salam sejahtera kesayangan NA semua,

Allahumma Soibban Naffi’an. Ya Allah, jadikanlah hujan yang turun membasahai seluruh muka bumiMu ini dipenuhi dengan barakah dariMu dan selamatkanlah penduduk Islam di Syria dan seluruh pelusuk dunia juga. Amin, amin, amin ya robbal a’lamin…

Before that, sorry because writing in mix language, haha ๐Ÿ˜€ . Sometime, making ‘rojak’ for awhile. Sebab NA study flyer pun in English kan.

 

EMAGE EMPOWERMENT. Don’t confuse yet. Simply means but maybe the different word you can see right. Emage is show the word IMAGE. Plus, Empowerment is to give power or authority. The same meaning to show an authorize for instance by legal or official. So, combination both of word image empowerment is tell us how we can be good in way to empowering your image style as business people nowaday.

And this program will be guide us especially the business people, entrepreneur and the future entrepreneur outside to come and join this seminar. Two speaker whose very high influential person have invited to be with us together for sharing their talk on how to build (3E) concepts; Energize, Enhance and Empower you in Appearance, Behaviour also Communication. This program under HRDF (Human Resource Department Fund) which inspired by International Award Certified Image & Etiquette Consultant, Ms Evelyn Ch’ng and Celebrity Image Consultant, Ms Wawa Idris. Two name that we never denied because both of them are superb women. Ms Evelyn also member to AICI (Association Image Consultants International) and Ms Wawa is the founder of Imaan Suci Wipe, being familiar known in circle of blogger also public as easy makeup removal tissue.
From photo banner, you will be learn (6H); how to discover. how to identify, how to build, how to polish and how to master in your passion and values to selling product/services, your confident level, the way to create client relationship, your personality like manner or body language in business etiquette when meeting client. Although, you also learn how to be presentable and good looking in make up and hairstyling . Most importance, you will be know the ultimate to position yourself in package SUPERSTAR and thus the FREE dining dinner for you.

 

 

 

 

 

SPEAKER EMPOWERMENT. Speaker mean person who suitable to give talk to others. So, who person deserved to give talk? Of course we are who brave come in front. One more thing, the business person, the entrepreneur and the netpreneur are the suitable person to give talk. Because, these person are the knowledgable in many aspect. To be a business person, we must be enough knowledges thus be kind to another. To deal with client or any event management, the business people must be friendly, smile and act good manner.

Maybe, you are now as ordinary person and followers only. But, impossible one day you are the leader,who know? So, just be positive and think good. There had show three (3) days in banner which you can learn to be great speaker empowerment and closing skills with using (5P) to create a Million Dollar speaking system.

 

 

That’s all from NA. More about program, just calling 012 3927848 or 019 236 3907. Let’s be a STAR in your life now. Join us. Until we meet again in next entry. Wish me luck all ๐Ÿ˜‰

Love,

NA โค

Sinopsis e-Cerita

Luka Yang Paling Dalam


Sambunganย Lara Hati yang Terpendamย . Sequel kedua dan terakhir…

 

 

Gambar Hiasan : Google

AZIRA Sofiya berjalan keluar menuju anjung balkoni biliknya. Terhibur sejenak hatinya pada sekumpulan kanak-kanak yang sedang bermain kejar-mengejar di taman permainan itu. Alangkah riang dan bebasnya menjadi anak kecil seperti mereka. Bebas bermain ke sana ke mari tanpa perlu memikirkan sebarang permasalahan. Mengimbas kembali zaman kanak-kanaknya, Azira juga merasakan nikmat itu. Namun, semakin diri menginjak usia dewasa, semakin diri terasa beratnya bebanan yang dipikul sehari-harian.

Dengan kerja yang semakin bertambah dari hari ke hari, bulan ke bulan, juga cinta yang masih belum berjumpa jalan penamat membuatkan jiwanya merintih sendirian. Bukan dia tidak laku, tetapi sebab terlalu banyak makan hati dan kecewa dengan lelaki-lelaki yang pernah hadir dalam dirinya. Fikri dengan perangai foya-foyanya, Danishย pula jenis tak campur orang. Dia dan video game tidak dapat dipisahkan. Dalam sebulan, hanya dua tiga kali berjanji temu. “Alahai nasib you la Zira dapat boyfriend kaki game macam ni…”ย antara ayat yang pernah dikeluarkan suatu ketika dulu.

Manakala, Emranย pula terlalu sibuk bekerja malah sangat mengejar kesempurnaan. Bagi lelaki itu, Azira biasa-biasa sahaja dan untuk membawa keluar ke acara rasmi boleh dikira berapa kali saja pergi dan dirinya selalu dibanding-bandingkan dengan teman wanita rakan-rakan seperniagaan yang lain. Terlalu hina Azira pada sudut pandangan Emranย tika itu. Dia tahu, dirinya bukanlah secantik model atau anak orang kaya, tapi sekurang-kurangnya dia hanya mahu merasakan secebis kasih dan sayang dari lelaki itu saja. Bukan dikata sedemikian rupa. Ah! Orang laki ni bila dia rasa kaya sikit, berpangkat, mulalah nak sombong. Teringat dia masa kali pertama pertemuan dengan Emranย di suatu acara rasmi juga, tetapi lelaki yang dikenali itu tidaklah seperti sekarang. Emranย berubah drastik sekali. Semuanya sebab dia sudah mulai jatuh hati pada model cantik dan popular dari seberang. Widya Susanti, seorang model untuk suatu jenama antarabangsa yang semakin meningkat naik namanya. Kesudahannya, Emranย mengambil keputusan untuk berpisah dengannya atas alasan Azira tidak semoden dan secantik Widya. “Sabarlah Zira. Kuatkan semangat. Hidup mesti diteruskan. Buktikan pada Emran, you bukan senang dimainkan. Hey, you pun cantik. Lelaki tu yang buta menilai kecantikan you sebab ditutupi kecantikan Widya.” Azira menyemat kata-kata positif itu di benaknya.

 

 

Gambar hiasan : Googleย 

ย  ย  ย  ย  ย Tempikan suara anak-anak kecil itu mengembalikan Azira dari kenangan silam. Dia menggeleng-gelengkan kepala sambil tangan menolak sedikit rambut yang jatuh menutupi dahinya. Bahagianya kalau dapat merasai zaman kanak-kanak itu kembali. Bebas dari masalah dan lain-lain. Tapi, lumrah manusia perlu melalui proses perubahan. Kanak-kanak, remaja, dewasa dan fasa yang amat berat ialah alam perkahwinan. Semua itu harus dilalui juga walau ditolak sekalipun pasti masanya tiba jua.

Namun, masalah yang datang perlu diselesaikan dengan baik dan rasional. Masalah bukanlah jalan pintas untuk manusia berputus asa atau melarikan diri, sebaliknya hadapi dengan jiwa yang tenang dan positif. Bagi Azira, dia sememangnya seorang yang pemendam dan amat perahsia. Hanya orang tertentu saja yang dapat dia kongsikan itupun pada sahabat baiknya, Nadirah yang menjadi teman mengadu segala keresahan dalam jiwanya. Tidak akan ada sesiapa yang dapat memahaminya melainkan Nadirah dan sahabat paling rapat dan sentiasa menjadi peneman ke mana jua adalah blognya, airafieyadotcom. Itulah sahabat setia malahan diari bergeraknya yang bukan saja dapat melegakan hati, tetapi mendatangkan manfaat kepada insan lain yang mempunyai masalah lebih kurang sama dengannya. Azira gemar menjadikan setiap permasalahan yang berlaku sebagai poin utama untuk positifkan diri sendiri. Dengan cara ini, dia dapat berkongsi perkara-perkara baik kepada pembacanya dan memberikan semangat kepada setiap pembaca yang membaca penulisannya.

Blog airafieyadotcom juga adalah di antara blog yang mendapat rating pembaca terbaik dalam dan luar negara. Malahan, penulisannya diterjemah semula kepada pelbagai bahasa. Azira bersyukur kerana penulisannya yang biasa itu berjaya menjadi bahan inspirasi kepada setiap pembacanya. Dia juga tak menyangka yang blognya dapat mampu menaik seperti ini kerana apa yang dia tulis itu adalah kesinambungan rentetan perjalanan kehidupannya sehari-harian. Sehingga ada yang menghantar komen secara peribadi di emelnya, memuji perkongsian itu. Satu ayat yang membuatkan dia terkesima dari pengunjung negara Moscow yang membuatkan dirinya terharu, “May Allah bring you strong and blessing your journey…”

Tidak kurang yang menghantar emel mahu menjadikan dirinya sebagai perunding motivasi peribadi. Alahai, macam-macam hal. Tapi, semuanya terleatak pada hati. Azira sangat berpegang pada prinsipnya. Dia agak sukar mempercayai orang selepas apa yang pernah dialami sendiri dengan bekas-bekas kekasihnya. Kadang-kadang, dia penat nak berbuat baik denga orang sekeliling. Tengoklah, bila dia baik sikit, ada saja yang mengambil peluang atas kebaikannya. Dugaan buat pemilik nama Azira Sofiya Azizan ini. Ke mana saja pasti akan daya tarikan tersendiri. Bukan dipinta atau diupah, tetapi kerana sifat dalaman yang lembut dan pantulan aura positif sentiasa menjadikan dia mudah dikelilingi ramainya orang.

Alhamdulilah. Meskipun, dia tidaklah sehebat mana, namun setiap apa yang ditulis, dikongsi menjadi bualan pembaca sekitarnya. Dengan sifat yang terlalu merendah diri itu jugalah yang menjadikan dia mudah disenangi kerana tidak pernah terlintas untuk sombong atau bangga diri. Bagi dirinya, bersederhana lebih baik. Azira bersyukur berkat kesabaran dan ujian yang dilalui tanpa henti itu telah mendekatkan dirinya pada jodoh yang tidak disangka-sangka. Baginya, ini semua satu hikmah yang telah ditentukan Allah. Sungguh, Dialah sebaik-baik perancang. Kita hanya mampu berdoa, berusaha dan bertawakal.

Kini, Azira Sofiya menghitung detik bahagianya bersama insan teristimewa hadiah dari Maha Esa buat hambaNya yang tidak pernah putus asa dalam berdoa. Dialah insan yang terbaik. Dialah jodoh pilihan Allah kepadanya. Terima kasih Allah. Dialah cinta sejati sehingga ke Jannah.

 

 

 

– ย TAMAT –

Motivasi

Metafora dunia


ย ย ย ย ย ย ย ย  “Belajarlah Dari Pengalaman Dan Kesusahan…”

Sources : Google Image

Sebelum NA mulakan kisah ni,ย  anda mesti pernah dengar kan perumpamaan yg semacam ni. Kalau nak tahu mengenai kisah bidalan spt dalam gambar ni, ianya memberikan suatu kesedaran buat kita yg setiap kejayaan itu tak mungkin senang datang bergolek tanpa usaha. Semuanya bermula dgn kesusahan dan daripada situ jugaklah kita akan dapat pengalaman. Baiklah, kpd sesiapa yg masih belum tahu kisah sebenar, mari NA kongsikan serba sikit ๐Ÿ™‚

Kisahnya begini;

“Satu hari. ade seorang budak perempuan sedang asyik melihat sebuah kepompong. Hari-hari telah berlalu, budak perempuan ni tunggu dan terus menunggu sehinggalah masa kepompong ni nak bertukar dan menjadi rama-rama yg cantik. Dia jadi terfikir, tentu sangat sukar kan rama-rama ni nak keluar dari kepompong itu. Tanpa berlengah lagi, dia pun terus mengambil pisau dan memotong pada sehelai daun pada kepompong itu dan melepaskan rama-rama itu keluar. Kemudian, apa yg dia sedari rama-rama itu menghadapi kesukaran utk terbang dan akhirnya ia pun mati…”

p/s: Moral kisah ini menyatakan betapa perlunya pengorbanan menghadapi cabaran dan kesusahan sebelum mencapai kejayaan. Apa yg paling berharga di sini adalah nilai sebuah pengalaman krn pengalaman tidak dpt dibeli dgn wang ringgit… ๐Ÿ˜‰

Renung2kanlah… >3

***Daripada sumber buku aspirasi “The Leader Who Had No Title” hasil penulisan Robin Sharma