Kisah penulis

Alkisah sebentuk cincin…


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca kesayangan NA semua…

 

Alhamdulilah, dah 9 hari kita umat Islam seluruh dunia berpuasa dalam bulan Ramadhan nie. Kurang 21 hari lagi kita akan menyambut hari kemenangan iaitu hari raya kannn. InsayAllah, semoga kita sama-sama rasai kemeriahannya, aminnn…. ๐Ÿ™‚

Sebenarnya, NA just nak buat entry berkaitan cincin. Ha, macam tajuk di atas tu. “Alkisah sebentuk cincin”…

ring 1

ring 2

Sumber dari : Google image

Kenapa cincin??? Whyyyy?

Susah betul la nak pakai cincin. Ade saja yang cakap cincin nie untuk orang yang tunang la, kawin la. Kalau yang single lagi tak boleh pakai. Habis camne tu. Bukan ke perempuan sukakan barang2 kemas? So, kalau dah keje, ade kemampuan, belilah kalau nak pakai. Setakat satu dua bentuk takpela nak pakai. At least, kita rasa puas beli dengan hasil penat lelah sendiri.

Macam tu la NA rasa. Sebab cincin, ada yang cakap NA dah tunang. Hurmm, kena gosip bagai. Sebab tu NA cakap susah jadi NA nie. Macam2 kena lalui, kena hadapi. Yang penting, mental dengan hati kena kuat meh. Walhal, NA biase jer orangnya. Bukannya retis popular. Just blogger biase yang baru mula nak naik. Selit-menyelit antara blogger femes lain antaranya macam Emas Putih, AkuPenghibur, Maria Elena, Fatin Liyana dan lain-lain… hahahaaa ๐Ÿ˜‰

Sometimes, susah jugak kalau fikir apa yang orang lain akan cakap, terlalu mengambil tahu hal kita. Rasa macam sedang diperhatikan. Kita pun tak selesa kan kalau setiap hari, setiap masa, setiap ketika akan ada yang nak tahu pasal kita. Sebab tu, cara NA suka menyendiri, bukan selfish ea. Tapi, sebab perlukan tempat untuk berdiam diri dan hanya blog jadi medium penulisan yang bebas untuk berkongsi. NA bukanlah pendiam sangat orangnya. Tapi, boleh dikira pemalu jugaklah… hehehee ๐Ÿ˜›

Okla, kita make a short this entry. Sebab cincin, manusia akan fikir macam-macam. Just NA advice, jagalah diri sendiri dan buat saja apa yang dirasakan betul bagi kita. Sebab kalau nak ikutkan kata orang, sampai bila-bila pon takkan pernah habis. Dan, satu lagi selagi kite bernafas di muka bumi ini, buatlah yang baik-baik saja pada orang. Its ok, kalau ada yang buat tak elok dengan kita, cuba bersihkan hati, lapangkan jiwa, muhasabah diri balik apa yang tak betulnya kita. Maafkan orang sebelum tidur pon adalah satu terapi terbaik bagi otak kita sebabnya kita takkan rasa beban dan sarat memikirkannya. Dan, kalau boleh doakan yang baik-baik saja pada orang meskipun hati kita sakit macam mana sekalipun. Sebab, kuasa sebuah doa amat luar biasa sekali. Sangat mustajab dan sungguh ajaib kerana sebutir doa dapat mengubah seseorang itu jadi baik atau sebaliknya. Just percaya dan yakin saja pada doa yang kita pohon pada Allah swt.

Sampai di sini sajalah topik kita. Memang entry cincin nie sangat shortcut, tapi di sebaliknya ada maksud lain yang NA cuba nak sampaikan. Bersama-samalah kita muhasabah diri dan cuba menjadi yang lebih baik walaupun kadang-kadang kita bukanlah yang sebaik atau sesempurna para wali dan sewaktu dengannya. Wallahualam…

Salam sayang, NA

Advertisements

1 thought on “Alkisah sebentuk cincin…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s